Procesverbetering

Wij kregen een opdracht binnen om binnen het bedrijf van een klant de processen door te nemen en waar nodig te verbeteren.

Door de snelle groei die het bedrijf de afgelopen jaren heeft gemaakt, zijn er een aantal dingen ingeslopen waar het bedrijf ontevreden over is. Ook proeven ze dat zaken praktischer en efficiƫnter kunnen worden gedaan.

Wij hebben het bedrijf vanaf de basis omschreven en alle processen in kaart gebracht. Van daaruit hebben wij gekeken naar het personeel en de competenties die deze mensen hebben. Belangrijk is om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen en er ook voor te zorgen dat het personeel blij is met datgene wat ze elke dag doen. Zo hebben we in een aantal maanden stapsgewijs wijzigingen doorgevoerd waardoor het bedrijf vloeiender loopt, de lijnen korter zijn, en er meer duidelijkheid is over wie welke verantwoordelijkheid heeft.